Vad kostar en altan?

Priset för en altan varierar givetvis beroende på vilken typ av altan man vill ha. Man kan ju göra den i princip så avancerad eller enkel som man vill. Eller rättare sagt: så avancerade eller enkel som man får tillstånd till.

OBS! Vill du direkt få prisuppgifter från lokala hantverkare på vad just ditt altanbygge kostar? Besök Proffsbyggare.se/altan och jämför anbud direkt!

Alla kanske inte är helt medvetna om det, men i många fall så krävs det bygglov för att få bygga en altan. När detta krävs varierar beroende på flera olika faktorer. Om altanen visuellt ”upplevs” som en tillbyggnad och om altanen innebär extra plats att vistas på så krävs tillbyggnad, vilket gör att det inte alltid är helt lätt att avgöra på förhand om bygglov krävs eller ej. Det är därför bäst att ta det säkra före det osäkra. Att ansöka om bygglov är inte gratis, men kommer knappast att vara en betydande kostnad vid ett altanbygge. Ska altanen vara inglasad krävs alltid bygglov.

Material och arbete för altan

Men huvudkostnaderna för en altan är som sagt inte bygglovet, utan material och arbete. Om man anlitar en hantverkare för att bygga altanen, så är den kostnaden vanligtvis subventionerad via ROT-avdraget. Även om det ändå kommer att kosta en hel del, så finns det alltså pengar att spara där. Att ansöka om ROT-avdrag är också lätt, och de flesta seriösa hantverkare ordnar den saken utan att du behöver fundera närmare på det. Kom dock ihåg att det finns en max-gräns för hur mycket som kan dras av med ROT-avdraget. Det är inte omöjligt att du kan spara pengar på att dela upp arbetet över två år, om detta är möjligt; till exempel genom att bygga altanen år ett, och ordna inglasning och tillbyggnad år två. Detsamma gäller övriga stora arbeten på bostaden som är ROT-avdragsgilla; dela gärna upp dem över flera år, för att spara pengar. Maxsumman som får dras av via ROT-avdraget är 50,000 kronor per år.

altangolv

Vad gäller arbetskostnaden rent praktiskt, så räkna med runt 500 kronor per timme, det vill säga 20,000 kronor per arbetsvecka. Hur lång tid arbetet sedan kommer att ta beror sedan på hur stor och avancerad altanen ska vara, och hur mycket som måste göras för att altanen över huvud taget ska kunna byggas. Materialkostnaden är i sammanhanget en mindre summa, men givetvis inte gratis, och ni får nog räkna med att det kommer att kosta en bit över 20,000 kronor. Att spara in på kostnaderna genom att bygga själv är givetvis en möjlighet, men man ska inte underskatta svårigheterna, och det är lätt hänt att det blir fel.

De faktorer som påverkar kostnaden för en altan, utom storleken, är saker som om man vill ha vindskydd och/eller tak tillbyggt. Det är där man kan spara in pengar via ROT-avdraget, då man inte behöver bygga taket samtidigt med grunden. Dock, en altan som ska ha tak måste byggas stadigare än en altan utan, och kommer därmed att innebära en högre byggkostnad. Men även om det visar sig att man inte kommer att bygga till det där taket, så är det ju alltid trevligt med en stabil och stadig altan.