Frågor och svar

Eftersom det är många som verkar vara ganska konfunderade av de olika regler och lagar som gäller tänkte vi här ta upp lite vanliga frågor och svar som man kan ha när det kommer till att bygga en altan. Dessutom så svarar vi på några andra frågor som också brukar dyka upp när man väl bestämt sig för att en altan är det enda rätta för ens fastighet. Det är många steg dit, till den färdiga altanen, men vi hoppas här kunna räta ut ett antal frågetecken på din byggresa.

Är det svårt att få bygglov för en altan?
Vad är det då som gäller, till en början? Behöver du ens bygglov? Både ja och nej. Det beror alldeles på var i landet du bor. Det absolut första du bör göra, innan du börjar fundera på vilket träslag du ska använda dig av, är att kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De ska utifrån plan- och bygglagen, PBL, och med stöd av förarbeten och rättspraxis gör en bedömning för varje enskild fall som de får in. Det de gör är då att avgöra om dina planer på altanen, med tanke på konstruktion och utseende kommer att anses utgöra en bygglovpliktig åtgärd. Hos dem kommer du alltså få svaret på om du kommer behöva ha bygglov eller inte.

Lite grundregler finns, men de varierar såklart från kommun till kommun.

Din altan får inte bedömas vara en byggnad eller tillbyggnad om du ska bygga utan bygglov. Om utseendet på din fastighet förändras mycket kan det också innebära att du behöver bygglov. Är det så att du klarar dig volymmässigt, alltså att altanen inte är för hög, men ändå vill ha ett tak över den och kanske glasa in den, behöver du bygglov. Ett tak som är 15 kvadratmeter eller mindre kommer dock inte behöva bygglov, men ska det glasas in så måste du helt enkelt ha det.

Prata också med grannar om hur de ser på saken, och gå igenom hur du planerar. Grannar kan nämligen säga till om de tycker att ditt bygge skymmer deras utsikt, eller på annat sätt förstör deras omgivning, vilket i sin tur renderar i att du måste ha bygglov.

Det är alltså en komplicerad process för att komma fram till målet, men när allt är utrett är det bara att skicka in handlingarna. Var dock noga med all information du skickar med, så kommer det gå betydligt smidigare.

Ska jag bygga själv eller anlita en snickare?
Det är egentligen en smakfråga, när det kommer till tid och pengar som du lägger ner på det. Visst kan det vara så att du eventuellt kommer undan billigare med att göra det själv, men tidsåtgången blir inte lika stor om du anlitar något. Dessutom har du möjlighet att utnyttja ROT-avdraget till bygget, vilket gör att priset för att kontraktera en firma som gör det åt dig blir betydligt mindre. Vi rekommenderar därför att du ska anlita någon firma, dessutom får du en garanti på att det blir ett väl utfört arbete.

Vilka olika material kan man bygga med?
Det beror också på hur du tänker när det kommer till träslag och vilket du föredrar. För vårt bistra klimat, med mycket regn, långa vintrar, tung snö och bitvis gassande sol så behöver du definitivt ett tåligt trä, som oljas in regelbundet, och hålls rent. Vi kan därför varmt rekommendera tryckimpregnerad trall eller sibirisk lärk.