Att tänka på

Om man funderar på att skaffa en altan till huset, så kan det passa sig att tänka efter före. En altan är ju ett rätt komplicerat byggprojekt, som man dels kommer att få leva med i många år, och som dessutom kostar en hel del pengar. Det första man bör göra är att kolla upp det där med bygglov. Det är ytterst troligt att ett sådant kommer att behövas, och även om du antagligen kommer att få tillstånd, så är det bäst att klara av allt byråkratiskt krångel så tidigt som möjligt. Dock, när du ansöker om byggnadstillstånd, ska du ju också helst ha en klar idé om hur din altan ska se ut, hur stor den ska vara och så vidare.

skruvdragareNär du börjar planera din altan bör du först av allt se efter hur din trädgård ser ut, och var du kommer att få mest sol. Frågan är då också huruvida du vill att din altan ska ha morgon- eller kvällssol? Kommer du kanske eventuellt att behöva fälla en del träd för att inte altanen helt ska hamna i skuggan? Men man kan inte enbart bestämma var ens altan ska ligga utifrån soltillgång. Hur kommer den till exempel att hänga ihop med huvudfastigheten? Ett lite sämre läge sett ur soltillgång kan definitivt vara värt det om man kan nå altanen direkt från köket, till exempel.

Man bör också försöka se det hela från estetisk och inte enbart praktisk synvinkel. Var kommer altanen att se bäst ut? Det kanske kan låta lite ytligt, men en altan som ser fel ut i förhållande till huset kommer definitivt att sänka boendekvalitén. Och då har vi inte ens nämnt att grannar och besökare kanske kommer att bli lite mindre imponerande. Även om man säger sig inte bry sig om vad andra tycker, så är detta sällan sant. Man vill ju gärna att vänner, bekanta och grannar ska tycka att ens hem ser fint ut. En vacker altan imponerar alltid lite extra, men passar den inte till huset så förstörs en stor del av effekten.

Sedan ska man också fundera på hur ”inhägnad” altanen ska vara. Vill man ha ett enkelt trädäck, eller en altan som delvis är under tak? Eller ska den till och med vara inglasad? Sådana saker påverkar inte bara kostnaden, utan även hur lätt det är att få bygglov. Det kan också vara bra att bygga med tanke på framtiden. Om man vill ha ett enkelt trädäck, men kan tänka sig att någon gång i framtiden bygga till tak, eller glasa in, så är det självklart vettigt att konstruera altanen med detta i åtanke.

Slutligen så frågan om huruvida du ska bygga altanen själv (eventuellt med hjälp av släkt och vänner), eller anlita hantverkare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men huvudfrågan är huruvida du är villig att lägga ner den tid det kommer att ta. Det kanske kan låta roligt att bygga en altan själv, men det innebär hårt arbete, och är du säker på att du fortfarande efter tre veckor tycker det är lika roligt att snickra?